Üst Alt
  • Cevap yazabilmek için lütfen kayıt olun ya da giriş yapın. Foruma giriş yaparak veya kayıt olarak tüm özelliklere erişebilirsiniz.

Bilgi Web Siteleriniz İçin Seo Çalışması Yapıyor musunuz?

DTDT doğrulanmış üyedir.

IFGT Teknik Ekibi
Teknik Sorumlu
Kaynak
48
Takım
Beşiktaş
İlgi Alanı
XenForo
Konu Sahibi
Tamamen “sıfır SEO” ile büyüyen projeler var ama bunların çoğu aslında teknik anlamda değil, “klasik anlamda SEO çalışması yapmıyor”. Yani link kasmıyor, ajansla çalışmıyor vs.; ama iyi bilgi mimarisi, hızlı site, doğru başlıklar gibi temel SEO zaten var.

Benim görüşüm
SEO’yu ikiye ayırmak daha doğru:

• 1) Temel / Pasif SEO:
Doğru başlıklar (title), açıklayıcı URL’ler, H1 kullanımı, mobil uyum, hız, düzgün dahili linkleme, taranabilir içerik vs.
Bunlar olmadan uzun vadede kalıcı başarı pek gelmiyor.
  • 2) Aktif / Agresif SEO:
Backlink çalışmaları, içerik takvimi, rakip analizi, schema işaretlemeleri, A/B testi, sayfa bazlı optimizasyon vs.
Bunu yapmadan da yükselebilen projeler var; özellikle marka araması yüksek, sosyal medyadan beslenen, çok niş konularda ilk giren siteler gibi.

• Senin dediğin “sıfır SEO ile yükselen” projeler, genelde:
Konusu gerçekten çok ihtiyaç karşılayan
Rekabetin düşük olduğu ya da henüz oturmadığı
Sahibinin doğal olarak doğru başlık, doğru içerik, düzgün yapı kullandığı
Sosyal medya / kulaktan kulağa iyi yayılan
siteler oluyor. Yani kişi “ben SEO yapmıyorum” diyor ama aslında farkında olmadan temel SEO kurallarına uyuyor.

Kendine SEO yapmama konusu
“Kendime yapmıyorum” kısmı bence gerçekten eksiklik, çünkü:

Elinde kontrol edebildiğin, deney yapabileceğin canlı bir proje oluyor.
Müşteri işlerinden bağımsız test alanı gibi kullanabiliyorsun.
Uzun vadede kendi markanı / gelirini büyütüyor.

En azından şu minimumları kendi projene uygulamak mantıklı:

• Her sayfada mantıklı, tıklamaya teşvik eden title + meta description
  • Temiz URL yapısı (/kategori/icerik-basligi gibi)
  • Hız (cache, görsel optimizasyonu, gereksiz JS/CSS temizliği)
  • Basit ama mantıklı site mimarisi (3–4 tıkta her yere ulaşılabilmesi)
  • Search Console + Analytics kurulu, en azından hataları takip etmek

Sonuç
Sıfır “bilinçli SEO” ile büyüyen proje olur, ama sıfır temel SEO ile kalıcı başarı çok nadirdir; kendi projene en azından temel seviyede bile olsa SEO uygulamak bence şart.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı kanunun 8. maddesi ve T.C.K'nın 125. maddesine göre; ircforumlari.gen.tr olan forum sitemize eklenen içeriklerden, içeriği ekleyen kullanıcı sorumludur. Kullanıcı bazlı herhangi bir telif hakkından ircforumlari.gen.tr sitesi ve site yetkilileri sorumlu değildir. Telif hakkı kapsamında bulunan içerikler ile ilgili hukuksal bildirimleriniz için buradan iletişime geçebilirsiniz. ircforumlari.gen.tr yönetimi size en geç 48 saat içerisinde dönüş yapacaktır.
Geri