Açık kaynak hareketine dahil olan birçok insan gibi, gerçek zamanlı iletişim için çeşitli farklı araçlar kullanmama rağmen, IRC'den bir türlü vazgeçemiyorum. IRC mükemmel olmasa da ve bazı tuhaflıklarını sevmesem de, düşük giriş engeli ve geniş açık kaynak istemci yelpazesi sayesinde, özellikle Freenode, açık kaynak projelerinin iş birliği yapması için en ideal yer olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Ancak IRC'ye bağlanmak için kullandığım araçları değerlendireli epey zaman oldu. Orada ne kadar çok zaman geçirdiğimi düşünürsek, seçeneklerime bir göz atmanın ve ihtiyaçlarımı daha iyi karşılayabilecek bir istemci olup olmadığını görmenin zamanı geldiğini düşündüm.
Birkaç hafta önce Joe Brockmeier'in Linux için en iyi IRC istemcilerini (Pidgin, Konversation, XChat, Chatzilla ve Irssi) inceleyen harika bir makalesine rastladım, ancak bu makale beş yıldan fazla bir süre önce yazıldığı için, bu araçları tekrar gözden geçirmenin ve bugün nerede olduklarını, listeye eklenmesi gereken yeni adaylar olup olmadığını sormanın faydalı olacağını düşündüm.
Masaüstü: HexChat
Yıllar önce, XChat kesinlikle en çok tercih ettiğim uygulamalardan biri olurdu. Yaygın olarak kullanılıyor ve kullanım kolaylığı ile özelliklerle dolu olma arasında iyi bir denge kuruyor. Ancak zaman değişti. XChat'in geliştirilmesi, 2010'daki son sürümünden sonra fiilen durdu ve yeni bir rakip kod tabanını devraldı, bir çatal oluşturdu ve onunla yoluna devam etti.İşte karşınızda , kişisel favori masaüstü IRC istemcim HexChat . HexChat, XChat'in mantıksal halefi olarak adlandırılabilir ve aksi takdirde atıl kalacak bir projeye aktif geliştirme getiriyor. HexChat, temalandırılabilir bir arayüz, Python veya Perl'de özel komut dosyaları yazma yeteneği ve hem yerel destek hem de çeşitli eklentiler aracılığıyla kullanılabilen bir dizi başka özellik sunuyor. Ve orijinal XChat'in aksine, HexChat mevcut olduğu her platformda açık kaynaklıdır (XChat yalnızca Windows sistemleri için ticari olarak mevcuttu, ancak Linux kullanıcıları için ücretsizdi).
HexChat, GPL sürüm 2 lisansı altında yayınlanmıştır ve kaynak kodu GitHub'da mevcuttur.
Eğer HexChat hayranı değilseniz, bu alanda birçok başka seçenek de mevcut: Konversation , Quassel IRC ve KVIrc harika seçenekler ve daha birçok alternatif var.
Terminal: Irssi
Birçok geliştirici ve sistem yöneticisi zaten günlerinin önemli bir bölümünü komut satırında geçiriyor. İş arkadaşlarıyla konuşmak için neden oradan ayrılmak zorunda kalsınlar ki? Irssi , son derece güçlü bir terminal IRC istemcisidir, ancak yeni başlayanlar için uygun bir araç değildir.IRC metin tabanlı bir protokol olduğu için, metin tabanlı bir istemciye sahip olmak sizi hiç de geride bırakmaz. Irssi birçok günlük kaydı seçeneği, çok sayıda farklı otomasyon özelliği, hemen hemen her şey için sekme tamamlama ve birçok eklenti teması ve komut dosyası sunar. Bir terminal istemcisi olduğu için, onu sürekli açık bir sunucuda uzaktan çalıştırma seçeneğiniz de vardır; bu size kalıcı bir bağlantı sağlar ve ardından istemciye bağlanmanız yeterlidir. (Screen ve tmux gibi araçlar bunu kolaylaştırır.)
Irssi'nin kaynak kodu GitHub'da bulunmaktadır ve GPL sürüm 2 kapsamında açık kaynak olarak kullanıma sunulmuştur .
Web: Kiwi IRC
Size, IRC'ye bağlanmak için bilgisayarınızda hiçbir istemciye ihtiyacınız olmadığını söylesem ne dersiniz? Birden fazla bilgisayarda, her yerde kullanılabilen bir IRC istemcisi arıyorsanız, Kiwi IRC en iyi seçeneğiniz olabilir. Hemen hemen tüm büyük tarayıcılarla çalışır ve tema seçenekleri, metin biçimlendirme, kullanıcı komut dosyaları ve bir dizi eklenti sunar.Belki de daha da önemlisi, açık kaynaklı bir proje yürütüyorsanız, topluluğunuzu bir araya getirmek için Kiwi IRC'yi web sitenize entegre edebilirsiniz; bu sayede IRC'ye aşina olmayanlar bile kolayca ulaşabilir. Ama söylediklerime inanmak zorunda değilsiniz, canlı bir demoyu buradan inceleyebilirsiniz .
NodeJS çerçevesi kullanılarak JavaScript ile yazılmış Kiwi IRC, AGPL sürüm 3 lisansı altında mevcuttur ve kaynak koduna GitHub üzerinden göz atabilirsiniz.
Kendi sunucunuzda barındırdığınız web tabanlı IRC için harika bir başka istemci olan Shout da ilginizi çekebilir .
Mobil: Yaaic
Yaaic, Yet Another Android IRC Client'ın kısaltmasıdır. Çünkü bazen hareket halindeyken bile bağlantı kurabilmeniz gerekir. Diğer platformlar için en iyi seçimlerimiz gibi, Yaaic de birden fazla eş zamanlı sunucuyla çalışır ve masaüstü istemcisinde beklediğinizden daha az özellik sunsa da, bir dizi özelliğe sahiptir.Yaaic uygulamasını Google Play Store'dan ücretsiz olarak indirebilir ve kaynak kodunu GitHub'da inceleyebilirsiniz . Yaaic, GPL'nin 3. sürümü altında mevcuttur.
Dikkate alınması gereken diğer hususlar
Elbette, burada seçtiğim dört tanesinin dışında başka açık kaynaklı IRC istemcileri de var.Yukarıda yer vermediğim bir aday da Pidgin . Eskiden GAIM olarak bilinen Pidgin, yalnızca IRC'nin ötesinde birçok ağa bağlanabilen çok amaçlı bir sohbet istemcisidir. Ve aslında, düzenli olarak kullanıyorum, ancak İnternet Röle Sohbeti (IRC) için değil. Sıklıkla yüzlerce potansiyel katılımcının bulunduğu düzinelerce odada bulunduğum IRC'ye kıyasla, bire bir veya küçük grup sohbetleri için çok daha iyi bir istemci olduğunu düşünüyorum. Ancak ne kadar yoğun bir IRC kullanıcısı olduğunuza bağlı olarak, sizin için de işe yarayabilir.
Bir diğer seçenek ise Mozilla Firefox için eklenti olarak dağıtılan tarayıcı içi ChatZilla'dır . Bir Chromium kullanıcısı olarak bu benim için bir seçenek değil, ancak Firefox hayranıysanız ihtiyaçlarınıza uygun olabilir.
Peki sizin tercihleriniz neler? Favori müşterinizi listeledim mi, yoksa herkesin denemesi gerektiğini düşündüğünüz birini mi unuttunuz? Yorumlarda bize bildirin.