Sözlük Blues Nedir?

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde IF - Sözlük kategorisinde Kwisatz Haderach tarafından oluşturulan Blues Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 15 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı IF - Sözlük
Konu Başlığı Blues Nedir?
Konbuyu başlatan Kwisatz Haderach
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Kwisatz Haderach

Kwisatz Haderach

𝐰𝐰𝐰.𝐡𝐚𝐲𝐥𝐚𝐳.𝐧𝐞𝐭
Forum Sahibi
Katılım
10 Mar 2024
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
1

İtibar:

Blues, Afrikalı Amerikalıların karakteristik bir lirik, melodik, harmonik ve biçimsel yapısıyla karakterize edilen şiirsel-müzikal bir ifade biçimidir. Blues, Afro-Amerikan müziğinin ana biçimlerinden biridir. Popüler müziğin en önemli geleneklerinden biri ve 1950'lerden beri Rock and Roll ve rock müziğinin gelişmesiyle birlikte gelişiminin temellerinden biri haline gelmiştir. Caz da Blues köklerine sahiptir ve bu müziğin müzikal form modelini birçok türde doğaçlama şablonu olarak kullanır.

Blues'un gelişimi, bugüne kadar ABD'deki Afrikalı-Amerikalı azınlığın kaderi ve yaşam koşulları ile yakından bağlantılıdır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Afrikalı-Amerikalı azınlığın yaşam koşullarına olan bu yakın bağ hem vokal hem de enstrümantal olan bölgesel Blues çalma stillerinin neredeyse yönetilemez bir çeşitliliğine yol açtı.

Blues nedir?

İngilizcede "mavi olmak", "üzgün, melankolik, melankolik olmak" anlamına gelirken, Afro-Amerikalıların dilinde çok daha karmaşık bir anlam taşır. Blues bir ağıt değil, müzisyenin öznelliğinin yansımasında toplumsal deneyimleri ifade etmenin şiirsel ve müzikal bir biçimidir, kendini anlama ve kendine güvenme anıdır.

Bu, Amerika’daki güney eyaletlerin plantasyonlarında ve Kuzey Amerika'nın büyük şehirlerinin gettolarında yaşam koşullarının insanlık dışı sertliğinin yanı sıra kutlamalarda ve festivallerde yaşama sevinci, zekâ ve eğlenceyi de içerir. Blues metinleri, çoğu zaman gizli belirsizlikleri (Doubletalk) ile, Afrikalı Amerikalıların tüm umutlarını, arzularını, özlemlerini ve birçok acı verici deneyimlerini tüm içtenliğiyle yansıtır.

Blues’un müzikal özellikleri

Blues'un temel biçimi, her biri dört ölçüden gruplandırılmış sekiz, on iki veya on altı ölçüden oluşan kısa bir harmonik dizi üzerine inşa edilmiştir. Bunun temeli, Avrupa köklerine dayanan, ölçeğin birinci, dördüncü ve beşinci aşamalarının akorları ile basit harmonik kadanstır. Melodi yapısındaki dört zamanlı grupların her biri, melodik bir varyasyon prosedürü temelinde geliştirilen dört zamanlı cümlelere karşılık gelir.

Gelişimi sırasında, Blues'un standart formu olarak, genellikle "Blues Şeması" veya "Blues Formülü" olarak adlandırılan on iki aşamalı bir form türü ortaya çıkmıştır. Bu müzikal yapı, Blues metinlerinin şiirsel yapısından türetilmiştir, özellikleri Blues'un içerik özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Diğer vokal türlerinden farklı olarak, anlatı değil, yansıtıcı bir karakterdir, olayların zamansal seyri olarak bir hikâyeye atıfta bulunmaz. Ancak bir olayı not eder, şarkıcının daha sonra yansıtıcı bir şekilde ilişki kurduğu bir durumu (ifade) tanımlar, yanıtını formüle eder (Response). Bu nedenle Blues'un müzikal form modeli organik olarak ortaya çıkar.

Her ne kadar bu resmi şema, özellikle bestelenmiş Blues'un özellikle yaygın olarak kullanılan bir formunu tarif etse de Blues'un böyle bir standart formülle tanımlanması, 1920'lerin başından bu yana müzik endüstrisinin bu tür formlarda standardizasyon ve standardizasyona yol açan etkisinden kaynaklanmaktadır. On iki aşamalı standart formun kendisi de lirik, melodik, harmonik ve biçimsel varyantlar bakımından zengindir:

  • Sadece iki kez tekrarlanan ifadelerden oluşan Blues Stropları vardır (JELLY ROLL MORTON, "See See Rider Blues", 1929).
  • İfadenin yerine cevap cümlesini tekrar eden metin varyantları vardır (JOSH WHITE, Frankie and Johnny, 1935).
  • Melodik Varyantlar arasında, ilk dört zamanlı grubun farklı tekrarı yerine Melodinin sürekli tasarımı sıklıkla bulunur (BUKKA WHITE, Sleepy Man Blues, 1938).
  • Aynı şekilde harmonik yapı her zaman Blues formülünün Klişesini takip etmez (LIGHTNIN’ HOPKINS, Trouble Blues, 1959).
  • Rock Müziğinde de yaygın olan on iki perdelik Blues formunun bir dalı, yanıt cümlesini tüm metin Trofları boyunca korur ve bir tür Nakarat oluşturur (MUDDY WATERS, You Can’t Lose What You Ain’t Never Had, 1954).

Blues’ta ölçü çeşitliliği

Standart üç parçalı on iki aşamalı formun bu tür varyantlarına ek olarak, iki parçalı, sekiz veya on altı aşamalı Blues türleri de bu Afro-Amerikan vokal cinsinin temel formları olarak kabul edilir. Örneğin, sayısız bölgesel ve bireysel versiyonlarında gerçek zamanlı Halk Müziği prototipleri:

  • Baby, Please Don’t Go,
  • Sittin’ on Top of the World,
  • Someday Baby,
  • Slidin’ Delta,
  • Jim Crow.
Özellikle Vaudeville Blues alanında on altı-zamanlı formu özel bir ifade aldı. Popüler şarkının form yapımında cevap cümlesi (A A B A) sonra ifadenin sürekli tekrarlanması bugün bile çok yaygındır (BESSIE SMITH, Nobody Knows You When You’re Down and Out, 1927).

Bu temel formlara ek olarak, düzensiz ve kombine Blues türleri de daha az önemli değildir. Düzensiz Blues formları örnekleri şunlardır:

  • Temel formlara genellikle yalnızca bir, yarım veya bir buçuk ölçü eklenmesiyle (örneğin, BLIND LEMON JEFFERSON, "Bad Luck Blues", 1929) veya
  • Dört ölçülü grupları beş ve daha fazla ölçüyle genişleterek (ör. BLIND LEMON JEFFERSON, "Crawling Baby Blues", 1930).
Vodvil blues içinde ama aynı zamanda Rock 'n' Roll'da müzikal bir temel olarak ve rock müzikte bulunan sekiz, on iki veya on altılık ölçünün temel biçimlerini daha büyük parçalı yapılarda birleştirir. Bunun örnekleri şunlardır:

  • St. Louis Blues" (1914) ve WILLIAM CHRISTOPHER HANDY (1873–1958) tarafından on iki ve on altı ölçünün temel biçimin kombinasyonuna dayanan "Memphis Blues" (1911),
  • CHUCK BERRY'nin (d. 1931) "Johnny B. Goode" (1958) ve BILL HALEY'S (1925-1981) " See You Later, Alligator “(1955).
Sonuç olarak, Blues olağanüstü bir form zenginliğine sahiptir ve çoğu ilgili tanımın önerdiği gibi hiçbir şekilde standart on iki ölçü formunda sabitlenmesi gerekmez. Benzer şekilde, yaygın Blues tanımlarındaki bir başka nokta da içeriğindeki ve ifadesindeki tanımının "melankolik", "ağlamaklı", "bunalmışlık" ifadesi olarak da geçtiğidir. (PALMER," All You Need Is Love " 1977).

Bununla birlikte, böyle bir yorumun arkasında, karakteristik Blue Notes'u minör olarak algılayan ve roman edebiyatında da yaygın olan Afro-Amerikalı'nın duygusal olarak romantik bir görüntüsüyle birleştiren Avrupa dinleme alışkanlıkları etkilidir. Blue Notes, daha ziyade, artan bir ifade, yoğunlaşmanın bir aracıdır ve melankoli ya da şikâyetin bir tasviri değildir.

Blues’un tarihsel gelişimi

Blues, kökleri sadece köle zamanlarına kadar uzanmayan, aynı zamanda ön formları olan refakatsiz bir solo şarkı olarak ortaya çıktı. Bu nedenle, başlangıçta Blues bir terim olarak aslen bir İngiliz-İrlanda dansı adı ve 19. yüzyılda Afro-Amerikalıların laik halk müziği ile eşanlamlı olarak kullanılmıştır. Köle topluluklarının ağırlıklı olarak kolektif müzik pratiğinden Blues'un ifade biçimine geçişi, ancak 1865'te iç savaşın sona ermesiyle köleliğin resmi olarak kaldırılmasından sonra gerçekleşmiş olabilir. Çünkü bu, Afro-Amerikalı kültürünün ulusal düzeyde ortaya çıkması ve gelişmesi için sosyal ve ekonomik koşulları yaratmış, böylece siyahların kendi kimliklerinin bilincine varmasına yol açmıştır. Güney eyaletlerinin tarlalarında, kölelik koşulları altında, bu kitlelerin birbiriyle ve yakın kişisel çevre ile iletişimi sınırlıydı.

Kölelerin ücretli emekle çalışması için serbest bırakılmasıyla, daha fazla hareketlilik ortaya çıkmış, aynı zamanda Afrikalı-Amerikalılara kendi bireysel kaderlerini toplumsal boyutlarında deneyimlemelerini ve aynı zamanda çeşitli yerel kültürel geleneklerini birbirleriyle temas halinde tutmalarını sağlamıştır. Bu gelişmenin taşıyıcısı olan gezici müzisyenlerin varlığı da mümkün kılınmıştır. Öte yandan, kısıtlayıcı mevzuat, militan ırkçılığı ile Afro-Amerikan kültürün ortaya çıkmasını istemsiz bir şekilde destekledi.

Blues'un gelişimi, köleliğin kaldırılmasıyla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Afrikalı-Amerikalı nüfusun acil yaşam koşullarının fiili olarak değişmediği gerçeğinden etkilenmedi. Bunların çoğu uzun süre tarlalarda yaşadı ve orada siyahlar için kabul edilen iş fırsatlarıyla sınırlıydı. Enstrümantal eşlik için önce Banjo ve gitar, daha sonra piyano ve tüm enstrüman kombinasyonları kullanıldı. Coğrafi olarak, Blues'un gelişimi, burada ortaya çıkan Blues çalma tarzlarına ve formlarına isimlerini veren ABD'nin güneyindeki bazı bölgelerde lokalize edilebilir:

  • Bu tür şarkıların oluşumu için en önemli alan Mississippi Blues ile Mississippi Deltası olarak kabul edilir,
  • Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısında Teksas Blues,
  • Güneydoğuda ise, sofistike gitar tekniği ve belirgin bir melodik yaratıcılık ile karakterize edilen bir Blues tarzı vardı. Bu Blues, Doğu Kıyısı'ndan kayda değer bir ulusal yayılım almadığından, kökenini tanımlayan özel bir isimden de yoksundur.

Erken formda Blues

Bununla birlikte, Blues'un tüm bu orijinal gelişim biçimleri, 1920'lerde esas olarak ticari materyallere odaklanan kayıt endüstrisi tarafından daha sonra belgelenmiştir. İlk olarak 1924'ten itibaren kırsal Blues şarkıcılarını kataloğuna dahil eden "Paramount Records" plak şirketiydi. Bundan sonra Chicago'da" Gennet Records", ülkenin güneyindeki mobil kayıt stüdyoları aracılığıyla Blues şarkıcılarının tanıtımına başlandı (Field Records).

1933'ten itibaren, Washington Kongre Kütüphanesi’nin emriyle, Afro-Amerikalı halkın şarkılarını sistematik olarak toplamaya başlayan ve Afrikalı-Amerikalı müziğin araştırılması ile belgelenmesi için temel oluşturan JOHN A. LOMAKS (1875-1948) ve oğlu ALAN LOMAKS (1915-2002), yarım asırdan fazla bir süredir gelişme, değişen yaşam koşullarına uyum, yerel geleneklerin birleşmesi ve yeni müzikal etkilerin sürekli entegrasyonunu kayıt altına almıştır.

Bu nedenle, Arkaik Blues olarak da adlandırılan yüzyılın başına kadar olan gelişim aşaması, bugün sadece dolaylı olarak yeniden inşa edilebilir. Bu nedenle, çoğu zaman böyle bir zamansal bölünmeden vazgeçilir. Blues'un güçlü Halk Müziği baskısı, bölgesel olarak farklı geleneklerle (Mississippi Blues, Teksas Blues, Piedmont Blues, doğu kıyısı Blues) ülke Blues adı altında birleştirilmiştir. 1960'ların başlarındaki bu halk müziği Blues geleneğinin rönesansı için, aynı zamanda müzikal ve teknik mükemmelliğe eşlik eden Folk Blues adını aldı. Bu gelenek 1980'lerde yeniden canlanınca, Modern Acoustic Blues adını aldı.

Blues müziğinin yayın hayatına girmesi

Blues'un tamamen farklı bir gelişme çizgisi olan City Blues, ABD'nin endüstriyel kuzeyindeki büyük şehirlerdeki yaşam koşullarına bağlıdır. Burada, emeğin organizasyonu ve sosyal yaşam koşulları, müzikal sahne etkinliklerinin ve daha sonra kitle iletişim araçlarının plak veya radyo yayıncılığının yerini alan müziğe neredeyse hiç izin vermedi. Bu da Blues'un ticari kullanımının önünü açtı.

İlk basılı Blues, "Memphis Blues" un 1912'de ortaya çıktığı ve kendisini "Blues'un Babası" olarak adlandırmasına neden olan Christopher HANDY'ye atfedilir (W. C. HANDY, Father of the Blues. Autobiography, London 1961). Beyaz müzisyen LLOYD GARRETT (1885-1939) tarafından yazılan “Dallas Blues " daha önce de basılmıştı. Blues için bu gelişme, yayıncılık üretiminin ticari yasalarına boyun eğmesi ve böylece tasarım şeması olarak on iki aşamalı form modeline yönelik artan bir standardizasyon anlamına geliyordu. Blues, profesyonel bestecilerin çalışma alanı haline gelmeye başladı.

Halk Müziği, Blues geleneğinin bestelenmiş bir sahne eğlencesi biçimine dönüşmesiyle, Vaudeville Blues (aynı zamanda klasik Blues), daha fazla gelişiminin odak noktası büyük şehirlerdeki yayıncılık merkezlerine giderek daha fazla kaymıştır. Burada enstrümantal Blues ile şarkıcıların gitar ve piyano eşliğinde ortaya çıkan önemsiz olmayan özel bir form geliştirildi. Gitar Blues’un yanı sıra, Piyano Blues bu müziğin enstrümantal versiyonunun en yaygın biçimlerinden biri haline gelmiştir.

1929 ve 1933 yılları arasındaki Büyük Buhran, Blues'un gelişimi için ciddi sonuçlar doğurdu. Çünkü aynı zamanda plak pazarının tamamen çökmesi anlamına geliyordu. 1920'lerde klasik Blues'un gelişimini destekleyen çok sayıda küçük şirketten neredeyse hiçbiri kalmadı. Bununla birlikte, büyük plak şirketleri yalnızca ulusal Amerikan pazarı için ürettiler. Bu nedenle yalnızca Blues'un bölgesel geleneklerinden, ilgili sosyal arka planından büyük ölçüde kopmuş olan ve onu ülke çapında pazarlanabilecek bir eğlence müziği haline getiren müzisyenlerle sözleşmeler yapıldı.

Bununla birlikte, Blues müziği üretiminin esas olarak sadece iki yayıncının elinde olması, şu anda başlayan tekelleşme ve müzikal standardizasyondan sorumluydu:

  • MAYO WILLIAMS (1894-1980) Blues serisi Decca'nın yapımcısı ve "RCA Victor",
  • "Columbia" için aynı anda çalışan LESTER MELROSE (1896-1971).
1930'ların ikinci yarısında, arka bantları nefesli çalgıları, özellikle alto ve tenor saksafon ve klarnet içerecek şekilde genişleten ve onları o sırada yaygın olan Swing sesine uyarlamaya çalışanlar da onlardı. Bu, Blues'un daha sonra özellikle Ortabatı ABD'de (Kansas City) geliştirilen ve Jump Blues olarak da bilinen Swing versiyonunun temelini attı.

Blues müziğinin ve formlarının yenilenmesi

1940'ların başında, 2. Dünya Savaşı ve hızla gelişen Savunma Sanayii, bir kez daha Afro-Amerikalı nüfusun güneyden iş vaat eden Kuzey şehirlerine akınına yol açtı. NY ve doğu kıyısındaki büyük şehirlerin yanı sıra, müzisyenler özellikle Chicago'da toplandılar. 1933'te yasağın kaldırılmasından sonra, daha önce yasaklanmış olan içki dükkanının sayısız pub ve kulübünün meşrulaşmasından sonra, gelenekleri 1920'lere kadar uzanan bir müzik sahnesi ortaya çıkmıştı (Chicago Jazz). Chicago, Amerikan müzik endüstrisinin merkezlerinden biriydi.

Mayo ve Lester Melrose'un Blues üretim imparatorluğu da burada bulunuyordu. Afrikalı-Amerikalı halk müzisyenlerinin akınıyla birlikte, Blues'un kırsal çalma biçimleri yeniden önem kazandı. Halk müziği Blues'un etkileyici ifadelerine geri döndü. 1940'ların Bu Chicago Blues'unun en önemli özelliği, halk müziğinin etkilerini büyük bir şehir Bluesidiomuna dönüştüren elektrikle güçlendirilmiş gitarın kullanılmasıydı.

Batı Yakası Blues ile ABD'nin batı kıyısında da çok benzer bir gelişme yaşandı. Ancak Teksas, Oklahoma ve Arkansas müzisyenleri tarafından Teksas Blues, elektrikle güçlendirilmiş gitarın şekillendirdiği bu büyükşehir oyun tarzının temeli haline geldi. Müzik tarihinde olağanüstü öneme sahip bölgesel kentsel Blues formları da yeni Orleans (yeni Orleans Blues, Louisiana Blues) ve Memphis (Memphis Blues) ortaya çıktı. Bu gelişme 1940'ların ikinci yarısında Rhythm & Blues ile başladı.

Günümüzde Blues

1950'lerde ve 1960'larda, Blues geleneği hem Rock'n'Roll hem de Soul Music'i besledi. Blues'un sürekli bir ilham kaynağı haline geldiği Anglo-Amerikan Rock müziğinin bir parçası olarak bağımsız bir gelişme buldu. Bu bağlamda ilk seçkin Avrupalı Blues müzisyeni Korner (1928-1984), 1961 yılında Londra'da kurulan Blues Incorporated Grubu, burada toplanan müzisyenler tarafından Rolling Stones da dahil olmak üzere bir dizi önde gelen rock grubunun çekirdeği haline geldi. Bir rock grubu Blues olmadan yapamaz hale gelmişti.

  • ROLLING STONES’un ilk hitlerinden biri olan "Little Red Rooster" (1964), HOWLIN' WOLF'tan bir Blues;
  • BEATLES’ın "Can't Buy Me Love" (1964) başlığının Blues yapısı açık ve bu nedenle rock müziğinde her yerde bunun gibi referanslar bulunabilir.
Afro-Amerikan Blues'un geniş çapta dağılmış geleneksel çizgileri, çoğunlukla günümüze kadar kesintisiz yaşadıkları ve her zaman mükemmel yeni müzisyenler ortaya çıkardıkları Chicago'da bir araya gelmeye devam ediyor.

En önemli Blues sanatçıları

  • Charley Patton (1887 – 1934)
  • Blind Blake (early 1890s-1933)
  • Blind Lemon Jefferson (1897-1929)
  • Lonnie Johnson (1899 – 1970)
  • Louis Jordan (1908 -1975)
  • T-Bone Walker (1910 – 1975)
  • John Lee “Sonny Boy” Williamson (1914 -1948)
  • Muddy Waters (1915 – 1983)
  • B. B. King (1925 -)
  • Little Walter (1930 – 1968)
  • W. C. Handy (1873 – 1958)
  • Mamie Smith (1883 – 1946)
  • Gus Cannon (1885 – 1979)
  • Ma Rainey (1886-1939)
  • Leadbelly (1888 – 1949)
  • Big Bill Broonzy (1893 – 1958)
  • Mississippi John Hurt (1893 – 1966)
  • Bessie Smith (1894 – 1937)
  • Tommy Johnson (1896 – 1956)
  • Reverend Gary Davis (1896 – 1972)
  • Rice (Sonny Boy Williamson II) Miller (1899 -1965)
  • Son House (1902 – 1988)
  • Tampa Red (1904-1981)
  • Pete Johnson (1904 – 1967)
  • Pinetop Smith (1904-1929)
  • Leroy Carr (1905 – 1935)
  • Roosevelt Sykes (1906 – 1983)
  • Blind Boy Fuller (1908 – 1941)
  • Howlin‘ Wolf (1910 – 1976)
  • Robert Johnson (1911 – 1938)
  • Big Joe Turner (1911 – 1985)
  • Lightnin‘ Hopkins (1912 – 1982)
  • Willie Dixon (1915-1992)
  • Wynonie Harris (1915 – 1969)
  • Brownie McGhee (1915 – 1996)
  • Elmore James (1918 – 1963)
  • Professor Longhair (1918-1980)
  • John Lee Hooker (1920-2001)
  • Charles Brown (1922 – 1999)
  • Albert King (1923 – 1992)
  • Slim Harpo (1924 – 1970)
  • Jimmy Reed (1925 – 1976)
  • Otis Spann (1930 – 1970)
  • Albert Collins (1932 – 1993)
  • John Mayall (1933 –)
  • Freddie King (1934 – 1976)
  • Paul Butterfield (1942 – 1987)
  • Johnny Winter (1944 –)
  • Eric Clapton (1945 -)
  • Stevie Ray Vaughan (1954-1990)
 
Üst Alt