Haber Atık yağlar karıştığı su kaynağındaki oksijeni tüketiyor

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Yaşam ve Detay kategorisinde X tarafından oluşturulan Atık yağlar karıştığı su kaynağındaki oksijeni tüketiyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 66 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Yaşam ve Detay
Konu Başlığı Atık yağlar karıştığı su kaynağındaki oksijeni tüketiyor
Konbuyu başlatan X
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

X

IF Teknik Sorumlu
IF - TeknikAdmin
Katılım
24 May 2020
Mesajlar
1,952
Tepkime puanı
91
Puanları
45

İtibar:

Prof. Dr. Belgin Elipek, lavaboya dökülen atık yağların, karıştığı su kaynağını kirletmesinin yanı sıra suyun üzerinde oluşturduğu tabaka nedeniyle sudaki oksijeni de tükettiğini söyledi.

photo-2023-03-23-164045-e1679578868486.jpeg


Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek, Edirne Sağlık Müdürlüğü‘nce 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansta, dünyadaki su varlığının yüzde 97’sini okyanus ve denizlerdeki tuzlu suların oluşturduğunu ifade etti.

Geriye kalan yüzde 3’lük tatlı su miktarının yüzde 70’inin buzullarda donmuş olarak bulunduğuna dikkati çeken Elipek, “Geriye kalan az bir miktar, insanların kullanabileceği şekilde. O yüzden su kaynaklarını çok verimli kullanmalıyız” dedi.

lavabo-atik.jpg

Prof. Dr. Belgin Elipek, – Fotoğraf: Gökhan Zobar – AA
AA’dan Gökhan Zobar‘ın aktardığına göre; Prof. Dr. Belgin Elipek, insanların çöp ve atıkları bilinçsiz bir şekilde bertaraf ettiklerini, bu durumun çevreyi ve su kaynaklarını kirlettiğini dile getirdi.

Lavaboya dökülen atık yağların suyu kirlettiğini belirten Elipek, bunun yanında pek çok olumsuzluğa da neden olduğunu vurguladı. Atık yağların karıştığı su kaynaklarının, insan ve çevre sağlığına zarar verdiğini aktaran Prof. Dr. Belgin Elipek, şunları kaydetti:

“Lavabodan dökülen 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletmekte. O dökülen yağ parçalanıp gitmez. Suyun temizleme kapasitesi vardır ancak yağı temizleyemez. Bu yağlar aynı zamanda suyun yüzeyinde bir tabaka oluşturur, oksijen geçişini engeller. Diğer yandan su içindeki bitkilerin ürettiği oksijenin yukarı çıkması engellenir. Hatta güneş ışığının suya girmesini engellediği için fotosentezin de önüne geçer. Bu durum, tamamen su kaynağını kullanılamaz hale getirir.”
 
Üst Alt