Sağlık Akciğer Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kanser kategorisinde Melodi tarafından oluşturulan Akciğer Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 72 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kanser
Konu Başlığı Akciğer Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Konbuyu başlatan Melodi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Melodi

Melodi

www.ircforumlari.gen.tr
Özel Üye
Katılım
4 Mar 2023
Mesajlar
624
Tepkime puanı
47
Puanları
28

İtibar:

Akciğer kanseri, akciğerlerde bulunan anormal hücrelerin kontrol dışı büyümesidir. İki tür akciğer kanseri vardır, biri yaygın olarak küçük hücreli dışı akciğer kanseri veya KHDAK olarak adlandırılır ve diğeri küçük hücreli akciğer kanseri veya KHAK olarak adlandırılır. Akciğer kanserine öncelikle sigara içmek neden olur, ancak radon ve asbest gibi başka nedenler de vardır.

Akciğer Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Akciğer kanseri, çok hızlı büyüyüp yayıldığı için doktorlar tarafından teşhis edildiğinde genellikle ileri bir evreye sahiptir. Ağrı veya nefes almada zorluk gibi tipik semptomlara neden olmadığı için teşhis edilmesi de zor olabilir. Birkaç hafta boyunca boyun veya göğüs bölgenizde tedaviyle bile geçmeyen olağandışı şişlik yaşıyorsanız, olası bir akciğer tümörü belirtileri yaşıyor olabilirsiniz.
Bir kişi akciğer kanserinden ölecekse, genellikle bunu teşhisten sonraki bir ila iki yıl içinde yapar. Aslında, akciğer kanserine yakalanan insanların %70'inden fazlası bir yıl içinde ölecektir. Bununla birlikte, bazı insanlar bu durumla beş yıl veya daha uzun yaşayabilir. Akciğer kanseri tedavi kaynakları, yerel hastaneleri ve Akciğer Kanseri İttifakı organizasyonunu içerir.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseriyle ilişkili pek çok semptom vardır;
  • Haftalarca veya aylarca süren öksürük veya balgam;
  • Genellikle geceleri daha kötü olan bir öksürük;
  • Açıklanamayan kilo kaybı; dinlenme ile geçmeyen yorgunluk,
  • Kan tükürmek veya hemoptizi (kan içeren mukus tükürmek).
Bu belirti ve semptomları birkaç hafta veya daha uzun süredir yaşıyorsanız, doktorunuzu görmeniz önemlidir.

Akciğer Kanseri Olup Olmadığımı Nasıl Anlarız?

Akciğer kanseri ile ilgili semptomlarınız varsa ve bunları kendiniz tanıyorsanız, birkaç gün içinde doktorunuzu görmek için randevu alın. Doktorunuz herhangi bir nedenle gelmenizi istediyse ve bir terslik olabileceğinden şüpheleniyorsanız, birkaç gün içinde tekrar randevu almayı deneyin. Akciğer kanseri hızla yayılabilir ve erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis, tedavi seçeneklerinin başarı oranlarını da artırmaktadır.

Akciğer Kanserini Tespit Etmek için Hangi Testler Yapılabilir?

Akciğer kanserini teşhis etmek için yapılan en yaygın test türü göğüs röntgenidir. Bu tarama olası akciğer kanseri belirtilerini ortaya çıkarırsa, doktor tanıyı doğrulamak için başka testler isteyebilir. Ultrason taraması, CAT taraması (bilgisayarlı aksiyal tomografi), spiral BT tarayıcı ve MRI, akciğer kanseri teşhisi için yaygın olarak kullanılan testlerdir.
Bazı durumlarda biyopsi de gerekebilir. Ultrason veya BT taraması, göğüs duvarında potansiyel olarak şüpheli büyümeleri olan düzensiz alanlar gösteriyorsa, genellikle tümörden bir biyopsi alınır. Bu alanlar daha sonra kanser hücreleri olup olmadıklarını belirlemek için laboratuvarda incelenir.

Akciğer Kanseri için Hangi Tedaviler Mevcuttur?

Akciğer kanseri tedavisi cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisinin bir kombinasyonudur. Etkilenen bölgelerdeki tümörü çıkarmak için önce cerrahi yapılır. Daha sonra vücutta kalan anormal hücreleri öldürmek ve ameliyat tamamlandıktan sonra geri dönmelerini önlemek için kemoterapiye başlanır. Radyasyon tedavisi, tümörleri veya kanserleri vücuda yayılmadan önce küçültmeye yardımcı olmak için göğse görünmez röntgen ışınlarının yönlendirilmesini içerir. Doktorlar bu tekniği normal doku veya organlara gereksiz yere zarar vermediği için kullanırlar.
Çoğu hasta dört tip kemoterapi ile tedavi edilebilir: sisplatin, siklofosfamid, doksorubisin ve dosetaksel olarak bilinen bir tür ön ilaç. Bu ilaçların her biri, kanser hücrelerinin kontrolden çıkmasına neden olan belirli kısımlarına saldırarak kanseri tedavi etmek için tasarlanmıştır. Kemoterapi alan hastaların yaşadığı en yaygın yan etkiler arasında saç dökülmesi ve bulantı veya kusma yer alır.

Akciğer Kanseri için Prognoz Nedir?

Akciğer kanseri, yeterince erken teşhis edilip tedavi edilirse genellikle tedavi edilebilir ve tedavi tüm yaş gruplarında her hasta için altı aydan on yıla kadar sürer. Akciğer kanseri kemoterapi tedavisinden sonra sıklıkla remisyona girer, ancak hastalık vücudun diğer bölgelerine yayılırsa hayatta kalma şansı önemli ölçüde azalır.

Akciğer Kanseri Taraması Nedir?

Tanımlanmış ve akciğer kanseri ile ilişkilendirilmiş 200'den fazla genetik mutasyon vardır. Bunlar sadece genetik faktörler olduğu için basit bir kan testi ile tespit edilemezler. Ulusal Akciğer Tarama Denemesi, düşük doz BT taraması yapılan hastaların akciğer kanserinden ölme risklerini göğüs röntgeni çeken hastalara göre %20-30 oranında azaltabildiğini belirledi.
Buna ek olarak, BT taramalarının da göğüs röntgeninde tespit edilemeyen küçük tümörleri tespit etmede daha iyi olduğu bulundu. Genetik bir mutasyon nedeniyle akciğer kanseri riski altındaysanız, akciğer kanseri taramasından yararlanabilirsiniz. BT taramaları, akciğerlerinizdeki tümörleri göğüs röntgenlerinde görünmeden önce tespit edebilir ve genellikle akciğer kanserinden ölüm riskini %30'a kadar azaltabilir.

Akciğer Kanseri Riskleri Nelerdir?

Akciğer kanseri için risk faktörleri arasında erkek olmak, ailede hastalık öyküsü olması, sigara, puro veya pipo içmek ve daha önce sigara içmiş olmak yer alır. Ancak tek bir genetik mutasyona sahip olmak akciğer kanserine neden olmak için yeterli değildir. Bir kişinin hastalığı geliştirmesi için kanserojenlere neden olan akciğer kanserine maruz kalması gerekir. Bu nedenle sigarayı bırakmak sağlığınız için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir.
Çoğu kanserli tümör küçük başlar ve vücuda yayılana kadar semptom göstermez. Akciğer kanserleri, akciğer hücreleri içinde büyür ve bu gerçekleştiğinde semptomlar zamanla gelişme eğilimindedir. Erken aşamalarda, bir kişi haftalarca hatta aylarca semptomsuz olabilir. Bu hastalık ilerledikçe nefesinizi de etkileyecek ve kısa sürede hastalık belirtileri göstermeye başlayacaktır. Bu, akciğer kanserini bu hastalığın daha tehlikeli biçimlerinden biri yapar, çünkü çoğu insan çok ilerleyene kadar akciğer kanserine sahip olduklarının farkına varmaz. Akciğer kanserinin diğer belirtileri şunlardır:
  • Başka bir hastalıkla bağlantılı görünmeyen uzun öksürük nöbetleri.
  • Sizin için normalden daha uzun süren nefes almada zorluk (bazen kalıcı öksürük olarak adlandırılır).
  • Öksürürken veya ağır nesneleri koşmak veya kaldırmak gibi yorucu aktiviteler yaparken göğüs ağrıları veya hızlı kalp atışları. Bu bazen hastanın çökmesine neden olabilir.
  • Dinlenmekle bile geçmeyen genel bir yorgunluk, halsizlik ve halsizlik hissi. Bu aynı zamanda bir kişinin kendini asabi, sinirli ve depresif hissetmesine neden olabilir.
Bu semptomlara ayrıca bir enfeksiyon veya başka bir durum neden olabilir, ancak bunlar daha çok akciğer kanseri ile ilişkilidir. Özellikle öksürük nöbetlerinden sonra kan tükürme. Bu semptom, sigara içenlerde sigara içmeyenlere göre akciğer kanseri ile daha sık ilişkilidir.
Başka bir durumla bağlantılı olmayan baş ağrıları ve migrenler. Bu belirti aynı zamanda akciğer kanserinin bir uyarı işaretidir, ancak yüksek tansiyon ve diyabet gibi diğer durumlardan da kaynaklanabilir.
Sevdiklerinizde veya hastalık teşhisi konan diğer aile üyelerinde akciğer kanseri öyküsü. Sigara içmeden veya radon gazı veya asbest gibi kanserojenlere maruz kalmadan da akciğer kanserine neden olabilen bazı genetik mutasyonlar vardır. Bu genetik mutasyonlara sahip bireylerin, hastalığın semptomlarını tam gelişmiş tümörlere dönüşmeden kontrol etmek için ekstra önlemler almaları gerekir.

Akciğer Kanseri Neye Benziyor?

Akciğer kanserleri genellikle kendi kan tedarikini sağlayan küçük, yavaş büyüyen tümörlerdir. Tümörler genellikle bezelye şekline benzer düz bir yüzeye sahiptir. Kanserli bir tümör bazen açık kahverengi veya ten rengi bir sıvı gibi görünmeye başlayabilir, ancak akciğerin doğal dokusu içinde büyüdükçe bulutlu ve opak hale gelir. Tümörler ayrıca büyümeleri boyunca boyut ve şekil olarak değişebilir ve yayıldıkça görünümleri giderek daha katı hale gelebilir. Çoğu durumda, kanserli hücreler akciğerlerin yüzeyinde gruplar veya kümeler halinde görünür.

Apendektomi ve Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri teşhisi çoğu hasta için bir şoktur, ancak iyi haber şu ki, hastalık teşhisi konan çoğu insan hala uzun bir hayat yaşayabilir. Aslında, akciğer kanseri için tek bir risk faktörüne sahip bazı kişilerde hiç gelişmeyebilir.
Ancak size akciğer kanseri teşhisi konduysa ve sigara içiyorsanız veya ailede hastalık öyküsü varsa, apendektomi adı verilen bir ameliyat hakkında doktorunuzla konuşmak, bu ölümcül kanser türüne yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Sadece 2013 yılında 500.000'den fazla hastaya apendektomi yapıldı (bu her 20 Amerikalıdan 1'ini temsil ediyor). Ameliyat olmak için, hastane bazlı bir ameliyattan geçmeniz gerekecek. Bunun nedeni, işlemin göğsünüz ve akciğerleriniz dahil olmak üzere karnınızın yanı sıra vücudunuzun diğer kısımlarını içermesidir.

Sigara İçmeyenlerde Akciğer Kanseri Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Bu belirtiler sigara içenlere göre daha az yaygındır, ancak yıllardır sigara içmediyseniz yine de bilmeniz gereken bir şeydir. Örneğin, kalıcı öksürüğe ek olarak, akciğer kanserli hastalar şunları yaşayabilir:
  • Nefes almada zorluk (nefes darlığı)
  • 100 günden fazla süren kalıcı öksürük
  • Başka bir hastalığa bağlı olmayan ve öksürük nöbetleri geçtikten sonra geçen göğüs ağrısı.
Bu, pnömoni veya bronşit belirtisi olabilir. Bazı akciğer kanseri vakalarında, göğüs ağrıları hastanın çökmesine neden olacak kadar şiddetlidir. Genellikle bu göğüs ağrıları göğsün sağ tarafında daha şiddetlidir ancak sol tarafta olursa rahatsız edici olabilir.
Prostat kanseri ve akciğer kanseri tarihsel olarak, akciğer kanseri erkekler arasında en büyük katil olmuştur. Bununla birlikte, son zamanlarda sigara kullanımındaki düşüş nedeniyle, hastalık avantajının bir kısmını kaybetmeye başlıyor.
Aslında, Şubat 2016'da, 1968'den beri ilk kez prostat kanserinden ölümlerin erkeklerde akciğer kanserinden daha fazla olduğu bildirildi. Her iki hastalığın nasıl çalıştığını anlamak, onları veya başka bir karsinom türünü geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Erkeklerdeki tüm kanserlerin yaklaşık yarısı bir organla bağlantılıdır ve hem akciğer hem de prostat kanserleri, yaşları veya sağlık durumlarından bağımsız olarak herkesi etkileyebilir. Ancak sigara içmeseniz bile akciğer kanseri riski altında olabilirsiniz. Aynısı prostat kanseri öyküsü olan insanlar için de geçerlidir. Her iki karsinom türü de yaş ve yıllar içinde meydana gelen hücre değişiklikleriyle bağlantılıdır.

Kadınlarda Akciğer Kanseri İçin Risk Faktörleri

Kadınlarda akciğer kanseri erkeklerden biraz farklıdır çünkü çoğunlukla sigara (ve diğer maruz kalma biçimleri) veya ailede hastalık öyküsü ile bağlantılıdır. Amerikan Kanser Derneği'ne göre, akciğer kanserine yakalanan kadınların yaklaşık yüzde 18'i hiç sigara içmemektedir.
Bununla birlikte, bu hastalar sigara içenlerle ortak bir noktayı paylaşırlar: sigara içmeden veya kanserojenlere veya toksinlere maruz kalmadan bile bu duruma neden olabilen histolojik anormallikler.

 
Üst Alt