Üst Alt
  • Cevap yazabilmek için lütfen kayıt olun ya da giriş yapın. Foruma giriş yaparak veya kayıt olarak tüm özelliklere erişebilirsiniz.

Yapay zekâya ‘piskevit’ ayarı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sedh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yapay zekâya ‘piskevit’ ayarı

Sedh

Elmas üye
Melike Ç[email protected]şturulma Tarihi: Ekim 20, 2024 07:00Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zekânın Türkçe sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesini engellemek amacıyla geliştirdiği ‘Piskevit’ ile TEKNOFEST’te Türkiye 3’üncüsü oldu.
Haberin Devamı2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te üniversite düzeyinde yarışan Cağaloğlu Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, ‘Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması Serbest Kategorisi’nde üçüncülük getiren ‘Piskevit’ ile ilgili şu bilgileri verdi: “Büyük dil modellerinin en büyük adımı ChatGPT ile atıldı. Bu modeller internetteki tüm verileri kullanarak dilleri anlamaya çalışıyor. Ardından onlara sorulan sorulara en uygun şekilde cevap veriyor. Ancak internette zararlı veriler de bulunuyor ve modeller cevaplarında bu zararlı bilgileri de kullanabiliyor. Bunun önüne geçmek için de geliştiriciler tarafından ‘alignment’ denilen yeni bir eğitim süreci başlatıldı. Böylece model, doğru ile yanlışı ayırarak ‘neye cevap verebilirim ya da veremem’ gibi unsurları öğrenebiliyor. ChatGPT bunu Türkçe dahil bütün diller için yaptı.Haberin DevamıCEVAPLARI FİLTRELİYOR Ancak Facebook’un eğittiği ‘Llama’ ismindeki yapay zekâ modelinde Türkçe için böyle bir filtreleme yok. Türkçe’de bu sorunun oluşmaması için de ilk açık kaynak veri setini yayınladım. Ardından birkaç modelde bunu deneyerek başarı oranını test ettim. Ben de yapay zekâ dil modellerine Türkçe dilinde etik kuralları öğreten bir sistem geliştirdim. İçinde çocuk istismarı ve uyuşturucu temini gibi soruların bulunduğu veri setiyle sistemim yüzde 90 oranında başarı elde etti. Yani sistemim sayesinde yapay zekâ bu sorulara yanıt veremeyeceğini söyledi. Piskevit, Türkçe’de ilk güvenlik modeli olacak. Günümüzde internet aramaları çok ciddi bir şekilde korunuyor. Ancak bu adımların yapay zekâ alanında da atılması gerekiyor. Çünkü gelecekte insanlar bilgiyi internet yerine yapay zekâya danışacak.”BİSKÜVİDEN ESİNLENDİİlhan Emre Çolakgil, sistemini geliştirirken çoğunlukla bisküvi yediğini belirterek, “TEKNOFEST’e başvurmak için projeme bir isim vermem gerekiyordu. Yanımda da o an yine bisküvi vardı. Düşünürken adı neden ‘Piskevit’ olmasın dedim. Çünkü çocukluğumdan beri nesnelerin isimleriyle oynamayı seviyorum. Ayrıca ‘Piskevit’ isminin yarışmada ilgi çekeceğini düşündüm” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:#İlhan Emre Çolakgil#TEKNOFEST#Piskevit

6714217d367d5a6b28015dc7.jpg

666421035a540ded67732e03.jpg

Bu Haber Hurriyet.com.tr'den Alıntılanmıştır. Kaynak: https://hurriyet.com.tr/

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı kanunun 8. maddesi ve T.C.K'nın 125. maddesine göre; ircforumlari.gen.tr olan forum sitemize eklenen içeriklerden, içeriği ekleyen kullanıcı sorumludur. Kullanıcı bazlı herhangi bir telif hakkından ircforumlari.gen.tr sitesi ve site yetkilileri sorumlu değildir. Telif hakkı kapsamında bulunan içerikler ile ilgili hukuksal bildirimleriniz için buradan iletişime geçebilirsiniz. ircforumlari.gen.tr yönetimi size en geç 48 saat içerisinde dönüş yapacaktır.
Geri