Bilgisayar Microsoft, Windows 10 Desteği İçin Kullanıcılardan Ekstra Ücret Talep Edecek: Fiyatlar Ne Kadar?

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Windows 10 kategorisinde W tarafından oluşturulan Microsoft, Windows 10 Desteği İçin Kullanıcılardan Ekstra Ücret Talep Edecek: Fiyatlar Ne Kadar? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 11 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Windows 10
Konu Başlığı Microsoft, Windows 10 Desteği İçin Kullanıcılardan Ekstra Ücret Talep Edecek: Fiyatlar Ne Kadar?
Konbuyu başlatan W
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan W

W

IRCForumlari.Gen.Tr
Ordinaryüs

İtibar:

Windows 10 desteği 2025'te sona eriyor. Microsoft, ek güvenlik güncellemeleri için bireysel kullanıcıya 30 dolar, kurumsal müşterilere ise daha yüksek ücretlerle ESU sunuyor.

Microsoft, Windows 10 Desteği İçin Kullanıcılardan Ekstra Ücret Talep Edecek: Fiyatlar Ne Kadar?

Microsoft'un Windows 10 kullanıcıları için desteği genişletme kararı, bireysel ve kurumsal kullanıcıları ilgilendiriyor. Şirket, 2025'te sona erecek olan Windows 10 desteğini bir yıl daha uzatmak isteyen bireysel kullanıcılar için 30 dolarlık bir ücret belirlerken kurumsal müşterilere yönelik fiyatlandırma çok daha yüksek olacak.

Windows 10 işletim sisteminin resmi destek süresi, Microsoft'un 2025 takvimine göre 14 Ekim'de sona erecek. Microsoft, kullanıcılarını bu tarihe kadar yeni nesil işletim sistemi olan Windows 11'e geçmeye teşvik ederken, hala eski sistemde kalmak isteyenler için de bir alternatif sunuyor. Windows 10'u kullanmaya devam etmek isteyenler, şirketin sunduğu Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmesi (ESU) programı sayesinde, bir yıl daha ek güvenlik güncellemesi alabilme imkanına sahip olacak. Ancak bu hizmet için kullanıcıların belirli bir ücreti ödemeleri gerekecek. Microsoft, bireysel kullanıcılar için bu hizmeti yıllık 30 dolar gibi bir bedelle sunarken, kurumsal müşteriler için ise çok daha yüksek bir ücretlendirme modeli oluşturmuş durumda.

Bireysel Kullanıcılar İçin 30 Dolarlık ESU Aboneliği

Microsoft'un ESU (Extended Security Update) olarak adlandırdığı Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmesi programı, bireysel kullanıcıların Windows 10'u güvenle kullanmaya devam edebilmeleri için belirli bir süre daha güvenlik desteği alabilmesini sağlıyor. Bireysel kullanıcılar, Windows 10 için desteği bir yıl daha uzatmak istediklerinde 30 dolarlık bir ödeme yaparak bu hizmetten faydalanabilecekler. Bu program, özellikle Windows 11'e geçiş yapmak istemeyen veya cihazlarının donanımı bu yeni sürümle uyumlu olmayan kullanıcılar için bir çözüm olarak öne çıkıyor.

ESU aboneliği sayesinde Microsoft, kullanıcılarına yalnızca güvenlik güncelleştirmesi sağlamayı taahhüt ediyor. Ancak Windows 10 kullanıcıları, bu güncelleştirmeler dışında herhangi bir yeni özellik, hata düzeltmesi ya da Microsoft'un teknik desteğini almayacak. Bu nedenle, kullanıcılar ESU programının yalnızca güvenlik risklerini azaltmaya yönelik olduğunu göz önünde bulundurmalı ve bu desteğin sınırlı olduğunu bilerek karar vermeli.

Kurumsal Müşterilere Daha Yüksek Ücretler ve Farklı Süreçler

Microsoft'un ESU programı bireysel kullanıcılara yönelik 30 dolarlık fiyatlandırmayla sınırlı değil. Kurumsal müşteriler için, işletim sistemini desteklemeye devam etmenin maliyeti çok daha yüksek seviyelerde. Microsoft, kurumsal müşterilere yönelik olarak çok daha ayrıntılı bir fiyatlandırma yapısı sunuyor. Bu programa dahil olmak isteyen şirketler, Windows 10 desteğini uzatmak için her yıl artan bir ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

Kurumsal müşteriler için belirlenen ESU ücretleri şu şekilde: ilk yıl 61 dolar, ikinci yıl 122 dolar ve üçüncü yıl ise 244 dolar. Bu yüksek maliyet, işletmelerin mümkün olan en kısa sürede Windows 11'e geçmeleri için bir teşvik niteliğinde. Microsoft'un bu fiyatlandırma politikası, büyük organizasyonların ve şirketlerin güvenlik riski yaratabilecek eski işletim sistemlerinde kalmalarını zorlaştırmayı amaçlıyor.

Windows 11'e Geçişe Teşvik

Microsoft, Windows 10 için ek güvenlik güncelleştirmesi sağlama opsiyonunu sunmasına rağmen, kullanıcılarını kararlı bir şekilde Windows 11'e geçmeye teşvik ediyor. Bu doğrultuda, şirketin yaptığı açıklamalar, yeni işletim sisteminin hem güvenlik hem de performans açısından çok daha ileri bir seviyede olduğunu vurguluyor. Windows 11, geliştirilmiş güvenlik önlemleri, daha hızlı işlem kapasitesi ve modern özellikleri ile dikkat çekiyor. Microsoft, kullanıcıların hem daha güncel hem de daha güvenli bir deneyim yaşaması adına Windows 11'i tercih etmelerini öneriyor.

Windows 11'e geçiş yapmayı tercih etmeyen ya da cihazları yeni işletim sistemiyle uyumlu olmayan kullanıcılar için ESU programı bir çıkış yolu sunmakta. Ancak bu geçici çözüm, yalnızca güvenlik güncelleştirmeleri ile sınırlı ve kullanıcılar, mevcut Windows 10 sistemlerinde yeni özellikler ya da hata düzeltmeleri beklememeli. Microsoft, bu yolla kullanıcılarına daha güvenli bir deneyim sağlama amacını taşısa da uzun vadede Windows 11’e geçişin kaçınılmaz olduğunu da ima ediyor.

Kurumsal Müşteriler İçin Eski Sistemler Güvenlik Riski Yaratıyor

Microsoft'un ESU programını özellikle kurumsal müşteriler için daha pahalı hale getirmesi, şirketlerin eski sistemleri kullanmasının güvenlik açığı oluşturabileceği gerçeğine dayanıyor. Eski işletim sistemleri, günümüzün gelişmiş siber saldırılarına karşı daha savunmasız durumda ve Microsoft, bu noktada kurumları risk altına girmemeleri için yeni işletim sistemine geçmeye teşvik ediyor. Kurumsal müşterilerin güvenliğini sağlamak adına daha yüksek ücretlerle destek sunması, Microsoft’un kurumsal düzeyde güvenliği ön planda tutma isteğini yansıtıyor. Bu doğrultuda, büyük şirketlerin birçoğu, Microsoft'un belirlediği yüksek fiyatlara rağmen güvenlik riski taşımamak adına ESU programını değerlendirebilir.

Ancak, bu yüksek maliyetler, işletmelerin daha fazla mali yük altına girmesine neden olabilir. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, Windows 10 desteğini uzatma konusunda tereddüt yaşayabilirler. Bunun yanı sıra, Microsoft’un fiyat politikasının, şirketlerin Windows 11’e geçişini hızlandırmayı amaçladığı da açıkça görülüyor.

Microsoft'un Güvenlik Güncelleştirmesi Politikası Gelecekte Ne Getirecek?

Microsoft’un ESU programı, aslında şirketin güvenlik güncelleştirmesi stratejisinin önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor. Şirket, önceki yıllarda da benzer destek uzatma programlarını Windows 7 gibi eski işletim sistemleri için sunmuştu. Ancak bu defa, Windows 10 kullanıcıları için bu süreç çok daha pahalıya mal olabilir. Microsoft’un bu tür destek hizmetlerini yüksek ücretlerle sunması, kullanıcıların yeni işletim sistemine geçişlerini hızlandırmak adına alınmış bir karar olarak yorumlanabilir.

Özellikle siber güvenliğin öneminin her geçen gün arttığı günümüzde, Microsoft’un güvenlik politikalarının gelecekte nasıl bir yön alacağı merak konusu. Şirketin, ilerleyen dönemlerde Windows 11 ya da gelecekte çıkabilecek yeni işletim sistemleri için benzer güvenlik güncelleştirmesi politikalarını nasıl şekillendireceği dikkatle takip ediliyor.

post_1730627472_68192216003243.jpg

Microsoft neden Windows 10 kullanıcılarından destek için ekstra ücret alıyor?

Microsoft, kullanıcıların Windows 11'e geçiş yapmasını teşvik etmek amacıyla eski işletim sistemlerine olan desteği aşamalı olarak sona erdiriyor. Ekstra ücretle sunulan ESU programı, Windows 10'un destek süresini yalnızca güvenlik güncelleştirmeleriyle bir yıl daha uzatmayı amaçlıyor.

Windows 10 için ek güvenlik güncelleştirmesi almak zorunlu mu?

Hayır, bu program tamamen isteğe bağlı. Windows 10 kullanıcıları, işletim sisteminin güvenlik güncelleştirmelerini almaya devam etmek isterlerse 30 dolarlık ESU aboneliğine kaydolabilirler. Bu abonelik olmadan Windows 10 kullanımı devam edebilir, ancak güvenlik riskleri artabilir.

ESU programı bireysel kullanıcılar için ne gibi kısıtlamalar içeriyor?

Bireysel kullanıcılar, ESU programı kapsamında yalnızca güvenlik güncelleştirmesi alabilirler. Bu program, Windows 10 için yeni özellikler, hata düzeltmeleri veya teknik destek sağlamaz.

Kurumsal müşteriler için fiyatlandırma neden daha yüksek?

Microsoft, kurumsal kullanıcıların güvenlik risklerini minimize etmek ve yeni işletim sistemine geçişlerini teşvik etmek amacıyla kurumsal ESU aboneliğini daha yüksek fiyatlarla sunuyor. Bu fiyatlandırma, işletmelerin Windows 10'da kalmasını zorlaştırmayı hedefliyor.

Kurumsal müşteriler için ESU aboneliği ne kadar süre geçerli olacak?

Kurumsal müşteriler için ESU programı üç yıla kadar sürebiliyor. İlk yıl 61 dolar, ikinci yıl 122 dolar ve üçüncü yıl 244 dolar olarak ücretlendiriliyor. Ancak Microsoft’un bu sürenin ardından desteği tamamen sonlandırması bekleniyor.

Üst Alt