Güncel Robots.txt Nedir? Robots.txt Ne İşe Yarar ve Robots.txt Nasıl Olmalı?

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Webmaster Genel kategorisinde X tarafından oluşturulan Robots.txt Nedir? Robots.txt Ne İşe Yarar ve Robots.txt Nasıl Olmalı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 104 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Webmaster Genel
Konu Başlığı Robots.txt Nedir? Robots.txt Ne İşe Yarar ve Robots.txt Nasıl Olmalı?
Konbuyu başlatan X
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

X

IF Teknik Sorumlu
IF - TeknikAdmin
Katılım
24 May 2020
Mesajlar
1,952
Tepkime puanı
91
Puanları
45

İtibar:

Robots.txt Nedir? Robots.txt Ne İşe Yarar ve Robots.txt Nasıl Olmalı?


Robots.txt, tüm sunucuların ve sitelerin ana dizini içerisinde yer alması gereken botlara karşı verilecek komutları içerisinde barındıran bir bilgilendirme/ayar dosyasıdır. İnternet üzerinde insanlar yerine çalışan birçok bot vardır. Bu botlardan büyükçe bir kısmı ise web sitelerini tarayan ve yeni bir içerik bulduğu zaman arama motorlarına bu sayfaların eklenmesini sağlayan taramaya yardımcı botlardır.



Bu tür botlar web sitemize geldiklerinde ilk iş eğer sahipsek “robot.txt” dosyasına bakmak olacaktır. Bu sayfanın içerisindeki komutlara göre de hareket edecek ve tarama işlemlerini tamamlayacaklardır. Şayet, robot.txt dosyamız yoksa bu tarama botları web sunucumuz içerisinde faydalı veya faydasız tüm her şeyi taramaya çalışacaktır.

Robots.txt Ne İşe Yarar?​

Robot.txt dosyası içerisinde belirlemiş olduğumuz kurallar ve komutlar sayesinde başta Google'ın tarama botları olmak üzere tüm tarama botlarına net talimatlar verebiliriz. Örneğin, web sitemizin admin panelleri sadece biz yöneticileri tarafından kullanan ve kesinlikle indexlenmesine gerek olmayan sayfalardır. Eğer Robot.txt içerisine arama motoru botunun burayı boşuna taramayıp vakit kaybetmemesini söylersek dolayısıyla botun işi daha kısa sürecektir. Bu da bizim sitemizi tarama işleminin daha kısa süreceği anlamına geliyor. Tam olarak istediğiniz gibi bir robots.txt dosyasına sahip olmamız hem bizlere işlevsellik kazandırır hem de SEO işlemlerine yardımcı olur.



Robots.txt Nasıl Olmalı?​

Bir robots.txt dosyasının nasıl olacağı biraz da yöneticinin inisiyatifi altındadır. Zira her web sitesi farklı bir yapıya sahip olduğu gibi farklı bir amaca da hizmet edebilir. Örneğin web sitenizdeki hiç bir içeriğin arama motorları tarafından taranmamasını istiyorsanız;
User-agent: *
Disallow: /
şeklinde bir komut verebilirsiniz.
Ya da web siteniz bir WordPress'e örneğin admin klasörünün taranmaması için;
User-agent: *
Disallow: /wp-admin
gibi bir robot.txt dosyasına sahip olabilirsiniz.
Robot.txt dosyası gereksiz olan tüm ana dizinleri içerisinde barındırmalı ve arama motorlarını bu sayfalar içerisinden uzak tutmalıdır. Böylece robotlar işini daha kısa sürede yapacak ve siz de daha hızlı sonuçlar görmeye başlayacaksınızdır.
Ayrıca http://www.robotsgenerator.com/ gibi hizmetleri kullanarak hangi arama motoru botlarının hangi dizinleri tarayıp hangilerini taramayacağı gibi çok detaylı bir robot.txt dosyası oluşturabilirsiniz.
 
Üst Alt